O nama

CONNECT CLEAN ROMA GROUP

Connect Clean- Roma Group predstavlja prve korake u oblasti specijalizovanih reciklažnih zadruga, osnovanih od strane neformalnih sakupljača. Ova inicijativa proistekla je iz saradnje Udruženja za prosperitet Roma i 30 neformalnih sakupljača sa teritorije Srbije.

Procenjuje se da u Srbiji postoji preko 60.000 neformalnih sakupljača otpada, koji snabdevaju reciklažnu industriju . Naš cilj je da kroz našu prisutnost na tržištu izgradimo sistem u kojem neformalni sakupljači mogu postati deo reciklažne industrije i ravnopravno doprineti razvoju zelene agende u Srbiji i regionu. Kroz naš rad, težimo stvaranju mogućnosti za njihovu inkluziju i podržavanje održivog razvoja.

A young factory workman rolls heavy coil of electric cable

Sakupljači iz romske zajednice

  • Neformalni sakupljači iz romske zajednice predstavljaju veliki deo radne snage u industriji reciklaže, čime obezbeđuju kontinuiranu snabdevenost sirovinama za reciklažu.

  • Njihov rad doprinosi smanjenju otpada i očuvanju resursa, jer efikasno prikupljaju i sortiraju reciklabilne materijale, čime se smanjuje potreba za eksploatacijom novih sirovina.

  • Neformalni sakupljači iz romske zajednice igraju ključnu ulogu u povećanju stope recikliranja u Srbiji i regionu, čime se smanjuje uticaj na životnu sredinu i kreira održivija budućnost.

  • Kroz inkluziju neformalnih sakupljača iz romske zajednice u formalni sistem reciklaže, otvaraju se mogućnosti za njihov profesionalni razvoj, unapređenje životnih uslova i smanjenje siromaštva.

  • Neformalni sakupljači iz romske zajednice predstavljaju primer socijalne inkluzije i diversiteta u cirkularnoj ekonomiji, naglašavajući važnost ravnoteže između ekonomskih ciljeva i društvene pravde. Njihova integracija donosi korist kako za njih same, tako i za celokupno društvo, stvarajući održivije i inkluzivnije zajednice.